Brillen en lenzen worden over het algemeen niet vergoed vanuit de basisverzekering, tenzij er sprake is van ‘medische noodzaak’. Veel mensen sluiten dan ook een aanvullende verzekering af, zodat ze niet voor onverwacht hoge kosten komen te staan. Maar wat is nu eigenlijk voordeliger? Zelf je bril betalen? Of een aanvullende verzekering afsluiten?

De aanvullende verzekering staat onder druk. DNB waarschuwde onlangs zelfs dat aanvullende zorgverzekeringen wellicht gaan verdwijnen. Mogelijk gevolg daarvan is, dat zorg die niet aanvullend kan worden verzekerd weer in het basispakket wordt opgenomen en de premie van de basisverzekering daardoor nog meer zal stijgen.

Flinke premies

Een aanvullende verzekering is prijzig. Uit onderzoek van Independer.nl blijkt dat de premies in de afgelopen 5 jaar ook nog eens flink zijn gestegen, terwijl de dekking alleen maar minder wordt. De vergoedingen variëren van € 25 tot € 300 per jaar. Maar aan zo’n hoge vergoeding hangt wel een duur prijskaartje.

Natuurlijk wordt vanuit een aanvullend pakket meer zorg vergoed. Sluit je echter een aanvullende verzekering af om uitsluitend de aanschaf van je bril of lenzen te dekken, dan is het veelal stukken goedkoper daar zelf voor te sparen.

Makkelijk besparen

Een rekenvoorbeeld: Om de aanschaf van je bril (grotendeels) te dekken, sluit je een uitgebreide aanvullende verzekering af. De premie daarvan is € 49,25 per maand, dat is € 591 per jaar. De maximale vergoeding is € 250 per 3 (!) jaar. Dat betekent dat als je de verzekering alleen aanspreekt voor je bril, je € 1.773 – € 250 = maar liefst € 1.523 voor je bril betaalt (mits die niet meer kost dan € 250).

 

Wel extra zorg nodig?

Heb je wel extra zorg nodig waarvoor je een aanvullende verzekering incl. brilvergoeding hebt afgesloten? Bijvoorbeeld voor tandartskosten of fysiotherapie? Kijk dan eens kritisch naar je vergoedingen en premies. Waarschijnlijk is een simpel aanvullend pakket en/of zelf sparen voor je zorg nog steeds stukken voordeliger.


Conclusie

Als je geen extra aanvullende zorg nodig hebt, is het in veel gevallen goedkoper om zelf te sparen voor je bril of lenzen. Tegenwoordig bieden veel optiekketens een mooi alternatief: je spaart een klein, vast bedrag per maand. Na bijv. 2 jaar ontvang je een bericht dat je een nieuwe bril uit kunt komen zoeken. Bovendien houd je zo zelf in de hand waar je de bril aanschaft: bij een van de duurdere optiekketens of een van de concurrerende prijsvechters. Natuurlijk rijst dan nog de vraag: Heb je überhaupt elke 2 jaar een nieuwe bril nodig?