Medio november worden de nieuwe premies voor de zorgverzekering bekend gemaakt. Het eigen risico blijft in 2018 gelijk (€ 385), maar door de stijgende zorgkosten is de kans groot dat je als gezin per maand flink meer ziektekostenpremie moet betalen. Hoe zorg je dat je zorgkosten zo laag mogelijk blijven? 6 simpele manieren die je als gezin flink wat geld kunnen opleveren:

Bespaartip# 1 – houd je zorgkosten in de gaten

Heeft een van jullie een bezoek aan de apotheek, ziekenhuis of andere zorgverlener gebracht? Check de zorgkosten. Log in bij je zorgverzekeraar en ga naar je persoonlijke pagina. Daar zie je in een oogopslag:

 • Welke medicijnen en/of zorgkosten in rekening zijn gebracht
 • Wat de stand is van je eigen risico
 • Welke kosten je zorgverzekeraar heeft betaald
 • Welke kosten voor eigen rekening zijn

Bespaartip# 2 – check je declaratieoverzicht

Controleer de datum, naam van de zorgverlenende instantie of apotheker en of de juiste prijs in rekening is gebracht. Hoe?

Apotheek
Op de site medicijnkosten check je eenvoudig en snel of het in rekening gebrachte bedrag klopt. En of er een voordeliger alternatief is (dat bijvoorbeeld wél volledig wordt vergoed).

Ziekenhuis
Ziekenhuizen maken gebruik van DBC-codes. Aan de hand van die code op je declaratie kun je op de website van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZA) checken of je ziekenhuisrekening niet te hoog is.

Klopt je declaratie niet? Of staan er zorgkosten op die je niet kunt achterhalen? Neem contact op met je zorgverzekeraar.

Bespaartip# 3 – niet vergoede zorgkosten aftrekken

Heeft een van jullie door (langdurige) ziekte of invaliditeit zorgkosten gemaakt, die niet (geheel) zijn vergoed? Deze niet vergoede zorgkosten kun je – onder bepaalde voorwaarden – van je belastbaar inkomen aftrekken. Hoe minder inkomen: hoe minder belasting. Check de website van de Belastingdienst welke zorgkosten je kunt aftrekken.

Let op: zorgkosten die onder het vrijwillig of eigen risico vallen, zijn niet aftrekbaar.

Bespaartip# 4 – wees slim met je eigen risico

Door slim om te gaan met je eigen risico, kun je als gezin honderden euro’s per jaar besparen. Hoe?

 • Verwacht je weinig zorgkosten? Verhoog je eigen risico en betaal minder premie.
 • Ga naar de huisarts i.p.v. ziekenhuis voor kleine chirurgische ingrepen. Zo houd je je eigen risico intact.
 • Medicijnen zonder recept nodig? Haal ze bij de drogist i.p.v. de apotheek, dat is meestal een stuk goedkoper. Laat je wel altijd goed voorlichten over de werking van het medicijn.
 • Heb je dit jaar al een groot deel van je eigen risico verbruikt? Haal alvast je medicijnen voor volgend jaar. Of begin nu al met de behandeling. Is je (verhoogd) eigen risico nog intact en heb je niet direct een medisch noodzakelijke behandeling nodig? Overleg met je arts of je de behandeling door kunt schuiven naar volgend jaar.

Bespaartip# 5 – vraag zorgtoeslag aan

Voldoe je aan de voorwaarden voor een financiële tegemoetkoming vanuit de overheid? Check de website van de Belastingdienst. Het aanvragen van zorgtoeslag kan je als gezin een paar duizend euro per jaar opleveren. Houd wel elk jaar in de gaten of je nog recht hebt op zorgtoeslag. Veranderingen zoals meer inkomen, een scheiding of erfenis kunnen ervoor zorgen dat je recht op zorgtoeslag vervalt.

Bespaartip# 6 – bespaar op een (dure) aanvullende zorgverzekering

Voor je kinderen valt de belangrijkste zorg onder de basisverzekering. Een bezoek aan de tandarts of fysiotherapeut wordt voor hen veelal volledig vanuit de basisverzekering vergoed. Als volwassene moet je deze behandelingen meestal zelf betalen. Sommigen sluiten daarvoor een aanvullende zorgverzekering af.

Wil je daarop besparen, dan kun je er ook voor kiezen om zelf te sparen voor je zorgkosten. Bijvoorbeeld bij een organisatie als ixorg.

het slimme van ixorg

Het principe is eenvoudig. Je spaart zelf voor je zorg én bent verzekerd voor hoge tandarts- en/of fysiokosten na een (sport-) ongeval. De voordelen op een rij:

 • Je bespaart tot € 250 per jaar op een (hoge) premie voor je aanvullende verzekering
 • Je hebt meer controle over je eigen geld
 • Je spaart zelf voor je zorg
 • Je betaalt alleen voor de zorg die je afneemt
 • Het geld dat je niet gebruikt, blijft van jou
 • Gratis ‘rood’ staan tot € 240
 • Je bent wereldwijd verzekerd bij ongevallen*
 • En: 75% van de ixorg-spaarders houdt jaarlijks geld over.

*bekijk de voorwaarden

Extra voordeel bij gezinsregeling

Als gezin profiteer je van een aantrekkelijke, flexibele gezinsregeling. Zo kun je jouw zorgpot ook aanspreken als je partner een (dure) behandeling heeft ondergaan (mits hij/zij is aangemeld bij ixorg). Ook krijgt elke volgende deelnemer > 18 jaar binnen het gezin korting op de ongevallendekking. Voor kinderen < 18 betaal je trouwens geen kosten bij ixorg. Je mag natuurlijk wel een extra buffer voor ze opbouwen, bijvoorbeeld voor een beugel.

Al 10.000 ixorg’ers gingen je voor. Bespaar ook op aanvullende zorg met ixorg. Van tandartsen en fysiotherapeuten. Voor jou. Al vanaf slechts € 6,50 per maand.

hoe werkt ixorg precies?

Nog meer besparen?

Als moeder ben je eigenlijk altijd druk. Met je werk, kids en dan moeten al die sociale contacten ook nog worden bijgehouden… Tip: reserveer een vaste avond. Die is voor jou. Ga bijkletsen met een vriendin, pak een film, boek of laat je lekker verwennen bij de schoonheidsspecialiste. Zorg goed voor jezelf. Laat het even allemaal los, manlief redt zich wel. Je voelt je er een stuk gelukkiger bij.

Oftewel: Leef bewust, eet gezond en ontspan zo nu en dan. Je wordt er gelukkiger van én je bespaart enorm op (toekomstige) zorgkosten!

Past ixorg bij jou? Kom er binnen 2 minuten achter