Om een beugel te kunnen bekostigen, moeten veel ouders zich aanvullend verzekeren. De premies van aanvullende zorgverzekeringen zijn de afgelopen jaren in veel gevallen echter met tientallen (!) procenten gestegen. Is een beugel daardoor straks alleen nog voor kinderen van rijke(re) ouders bereikbaar?

 

Kosten orthodontie

De kosten van een beugel kunnen aardig oplopen. Afhankelijk van het soort beugel en de duur van de orthodontische behandeling, kost een beugel al gauw tussen de € 2.000 en € 3.000. Orthodontie wordt niet vanuit de basisverzekering vergoed (alleen in uitzonderlijke gevallen).

Onbereikbaar voor lage inkomens

Ouders zijn dus min of meer gedwongen om een (dure) aanvullende verzekering af te sluiten. Met de alsmaar stijgende premies en veelal afnemende dekkingen is een beugel – en eventueel andere noodzakelijke zorg – met name voor lagere inkomens nagenoeg onbereikbaar geworden. ‘Een uitermate onwenselijke ontwikkeling’, aldus Guusje ter Horst (voorzitter van het KNGF).

Maatschappelijk debat

Joeri van Veen (Menzis) wil een maatschappelijk debat: ‘We moeten een nieuwe wijze vinden om de orthodontie te blijven financieren, want dat staat nu onder druk. Het lastige is, dat mensen wisselen van zorgverzekeraar. Daardoor moeten verzekeraars de orthodontiebehandeling betalen, terwijl de looptijd van een aanvullende verzekering korter is dan de behandeling duurt.’

De oplossing aldus Veen: ‘Een langere minimale looptijd voor een orthodontieverzekering kan dat probleem oplossen.’
Bron: De Gelderlander

 

Bespaartips

Hoe kun je ondertussen de kosten voor een beugel zoveel mogelijk beperken? Onderstaand de beste bespaartips voor je op een rij:

  • Vraag je orthodontist naar (goedkopere) alternatieven
  • Vergelijk de offerte met die van een andere orthodontist
  • Reken op basis van de offerte simpel uit wat voordeliger is: zelf sparen of aanvullend verzekeren?
  • Verzeker alleen wat je echt nodig hebt
  • Wil je je toch aanvullend verzekeren? Bekijk en vergelijk de premies, voorwaarden & vergoedingen per verzekeraar
  • Verzeker je kind(eren) onder de ouder met de hoogste dekking
  • Sommige verzekeraars geven extra korting op een aanvullende verzekering. Bijvoorbeeld via een collectieve verzekering van je werkgever of als je aangesloten bent bij een bepaalde bank of sportclub.